Ediția 2021 a Web Summit a fost un semn că lumea începe să-și revină, puțin câte puțin, la normal. După o pauză de un an, peste 42.000 de antreprenori, investitori și specialiști în tehnologie și all things digital s-au adunat în Altice Arena & FIL Center din Lisabona între 1-4 noiembrie, pentru a discuta noile tendințe ale lumii digitale.
Am ajuns la Web Summit în cea de-a doua zi și, încă de la început, a fost destul de clar că tema principală a evenimentului, reluată constant în majoritatea tematicilor din program a fost nu despre efectele pandemiei și cum se reia viața după Covid19, ci climate change. Nu întâmplător, evident, mai ales că, în aceeași perioadă, la Glasgow, a avut loc COP26, cea mai mare conferință din lume pe tema încălzirii globale, la care au participat peste 100 de lideri politici din 40 de țări.
Pe lângă aceasta, și privit din perspectiva impactului pe care tehnologia îl are atât în accentuarea efectelor potențial negative dar și în crearea de noi soluții, subiectele conferințelor, masterclass-urilor si prezentărilor Web Summit au adresat teme majore: cryptocurrencies și viitorul finanțelor, echitate socială, acces la educație și la tehnologie, modul în care noile tehnologii (VR, NFT) impactează verticale și domenii diverse, de la artă, muzică, modă, la sănătate sau travel.
Nu a lipsiit momentul “Metaverse”, cu intervenția CMO – ului Facebook, Chris Cox, care a prezentat motivația și încrederea în ceea ce se vehiculează a fi viitorul interacțiunilor sociale în mediul digital. Acesta a fost contrazis, în sesiunea imediat următoare, de punerea aceluiași proiect sub semnul întrebării, văzut doar ca o metodă prin care Facebook încearca să distragă atenția, să mute conversația de la marile probleme cu care se confruntă, de fapt.
Dar, ceea ce m-a interesat în mod direct a fost să aflu care sunt trendurile în travel & ospitalitate care se prefigurează în noul context post pandemic și, mai ales, ce implicații au acestea pentru jucătorii din industrie.
-
Călătoriile se vor întoarce la normal
CEO-ul Tap Portugal, Christine Ourmieres, vede un reviriment al volumului de călătorii, dar estimează ca el va ajunge la nivelul pe care-l avea înainte de pandemie în circa trei ani. Intenția oamenilor de a călători este clară și s-a observat o schimbare de la domestic travel – dominant în pandemie – către international travel, către marile orașe, corelată direct rata de vaccinare și relaxarea restricțiilor. Oamenii au economisit în aceasta perioadă, în care nu au calatorit, și au dorința de a ieși, de a vedea, de a explora din nou.
-
Cea mai mare inovație pentru travel: Vaccinarea
Poate nimic nu susține mai direct aceasta afirmație, care mi s-a părut oarecum simplistă și evidentă – mai ales venind din partea CEO-ului International SOS, Arnaud Vaissie – ca organizarea evenimentul Web Summit, în sine. Portugalia, cu o rată a vaccinarii de peste 85% și care aplică un minim de restricții de călătorie, a organizat un summit care a atras în Lisabona peste 42.000 de turiști și delegați de business din întreaga lume.
Evenimentul a fost susținut de autorități pe toate planurile – de la înregistrarea pe care o puteai face în aeroport, la sosire, până la speech-ul în deschiderea primei zile, când primarul Lisabonei și-a anunțat intenția de a transforma orașul într-un hub al inovării și antreprenorilor. Cu două săptămâni înainte de eveniment, locurile în hoteluri erau deja rezervate.
-
Business travel înregistrează creșteri
Studiile arată că turismul de business începe să crească, spune Meagen Eisenberg, CEO, TripActions, companie specializată în corporate travel și expense management. Bugete care se cheltuiau pe birouri, chirii și spații de lucru încep să fie alocate pentru business travel și deplasări ale echipelor către diverse destinații, atât pentru remote work cât și ca o formă de recompensă / beneficiu. Cererile sunt pentru deplasarea de echipe întregi, atât ca urmare a dorinței angajaților, cât și datorită existenței acestui extrabuget și a schimbării modului de lucru.
La nivel individual, trendul bleisure (business+leisure) devine omniprezent; foarte mulți dintre cei care fac o călătorie de afaceri vor rezerva în plus o zi, două, pentru a vizita destinația. Astfel, călătoriile de business devin mai lungi. Meagen Eisenberg susține că, în platforma TripAction, nouă din 10 călători de business aleg să își extindă deplasarea cu cel puțin o zi. Am făcut același lucru – după Web Summit, am rămas două zile pentru a explora Lisabona și împrejurimile sale, ceea ce a făcut ca tot pachetul de business +leisure să fie extrem de atractiv.
-
Sustenabilitatea, ca factor cheie în alegerile de travel
Prețul nu mai este, în mod necesar, cel mai mare determinant al alegerii unui hotel. Ultimele studiile TripAdvisor, prezentate de CEO-ul platformei, Stephen Kaufer, arată că oamenii sunt din ce în ce mai atenți la sustenabilitate, la impactul ecologic pe care îl are un spațiu de cazare. Tot ce face acesta pentru a deveni mai verde, de la green badges, la consumul energetic scăzut, devine un element de decizie pentru clientul final. Și nu doar atât – hotelul trebuie să comunice aceste asset-uri și scoruri de sustenabilitate, atât prin site-urile proprii, cât și prin platformele de rezervări.
-
Ce se schimbă în experiența de călătorie?
Cerințele de siguranță și igienă sunt, în mod evident, esențiale. Ce se observă este că timpul de dinaintea deplasării, necesar planificării, a crescut semnificativ. Noile reguli, specifice fiecărei țări, precum și condițiile de călătorie diverse cer mai mult timp, pe care călătorul trebuie să-l aloce organizării deplasării. Sunt necesare tehnologii care să agrege informația și să simplifice acest proces.
Nu în ultimul rând, o inovație care ne va însoți experiența de explorare a locurilor noi o reprezintă ochelarii smart, o combinație ingenioasă între AR, TripAdvisor, Siri și Google Maps. Un ghid de călătorie permanent, accesibil cu un simplu tap, ne va recomanda cele mai bune restaurante sau locuri de vizitat în noul oraș, va indica harta și da informații despre obiectivele vizitate, precum ghidurile audio din muzee.
Încheind într-o notă optimistă și citându-l pe Kaufer (TripAdvisor):
Travel is one of the worlds greatest joys and experiences. People are eager to travel and, historically, after every crisis, travel has always bounced back.
Gabriela Enescu
Uppercase Peregrin este o agenție de marketing digital și web development pentru industria hotelieră și travel.
De la proiecte de branding, dezvoltare de site-uri la social media și strategie digitala, creăm funnel-uri integrate de marketing online pentru industria ospitalității și clienți precum Bacolux Hotels, Alma Health & Spa Retreat, Europa Royale Bucharest, Hotel Cișmigiu, Vila OPT și mulți alții.
Dacă dorești să lucrăm împreună pentru hotelul tău, contactează-ne aici.
Alte articole
Web Summit 2021: Tendințe în travel și hospitality de la cel mai mare eveniment de tehnologie și digital al anului
Ediția 2021 a Web Summit a fost un semn că lumea începe să-și revină, puțin câte puțin, la normal. După o pauză de un an,
Laura Pătru, Bacolux Hotels: Am comunicat într-un mod foarte uman și aproape de publicul nostru
Bacolux Hotels înseamnă 26 de ani de activitate pe piața ospitalității și un nume de referință în turismul balneo din România. În 2012, cu o
Andreea Felescu, Vila OPT: Pandemia vine cu schimbări majore, atât în comportamentul călătorului, cât și al serviciilor oferite de un hotel
Vila OPT este unul dintre cele mai recente proiecte de web development și marketing digital ale Uppercase – Peregrin Digital și, totodată, una dintre cele
Cum să promovezi hotelul și să atragi clienți în perioada pandemiei
Pandemia COVID-19 a dat peste cap călătoriile, iar industria hotelieră a fost nevoită să facă față unui peisaj în continuă schimbare a așteptărilor călătorilor. În
Cum ne pregătim pentru ieșirea din izolare
Tactici de marketing pentru hoteluri. Fără a ști deocamdată foarte concret în ce vor consta, din 15 mai se anunță măsuri de relaxare a restricțiilor
Social Media Marketing pentru hoteluri: ce comunicăm pe pagina de Facebook în timpul crizei?
Sau, mai bine zis, mai comunicăm? S-a închis hotelul, dar să anunțăm pe Facebook ca s-a închis? Apoi, mai are rost sa postezi pe rețelele